VOORRAADKAST - PRODUCTINFO
GRANEN & BLOEM
Geraffineerde granen hebben geen plaats in een gezonde levensstijl. De volle korrel is de betere keuze.
Gluten
Indien gluten een probleem vormen vermijd je tarwe, spelt, rogge en gierst. Pseudo-granen zoals haver, amarant, boekweit, quinoa of volle rijst zijn van nature glutenvrij.
Meel of bloem
Meel is de vermalen korrel, noot of graan. Hierbij blijven de meeste voedingsstoffen bewaard. Bloem is gezeefd meel.
Omdat de zemelen en kiemen uit het meel worden gezeefd, is de structuur van bloem fijner dan die van meel. Omdat de meeste mineralen en vitamines in de kiemen zitten, wordt de voedingswaarde door het zeven jammer genoeg ook tot bijna nul herleid.
AMANDELMEEL
Gemalen amandelen geven gebak een rijke, smeuïge textuur...
KOKOSBLOEM
Kokosbloem is rijk aan vezels en van nature glutenvrij. Omdat deze...
COUSCOUS
Couscous wordt gemaakt van grof gemalen durum tarwe (griesmeel)...
QUINOA
Quinoa is een pseudograan met een aparte, nootachtige smaak. Het is...
HAVER
Havervlokken (steel cut oats) zijn in stukken gesneden hele haverkorrels...
SPELTBLOEM
Speltbloem heeft een lichte nootachtige smaak en een stevige...
BONEN & PEULVRUCHTEN
Peulvruchten is een verzamelnaam voor bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. Ze worden vaak als groente gezien, maar eigenlijk zijn het zaden of de zaden met hun omhulsel.
Peulvruchten passen helemaal in de nieuwe manier van eten. Ze zijn niet alleen heel lekker om mee te variëren maar ook erg gezond. Ze zijn een bron van eiwitten, vezels, vitamines en goede koolhydraten.
Alle gedroogde bonen en peulvruchten zijn lang houdbaar, mits je ze op een koele, droge plaats bewaart. In de loop van 1 tot 2 jaar verliezen ze steeds meer vocht waardoor kook- en weektijd langer worden.
Als het snel moet gaan kan je opteren voor de voorgekookte varianten in blik of glazen bokaal.
EDAMAME BOONTJES
Edamame boontjes zijn de jonge, onrijpe peulvruchten van de sojaplant.
LINZEN
Linzen behoren door hun hoge eiwitgehalte tot de meest voedzame...
ZWARTE BONEN
Zwarte bonen worden vooral gebruikt in enchilades, soepen, stoofschotels...
KIDNEYBONEN
Kidneybonen (nierbonen) zijn stevig en voedzaam. Ideaal voor pittige...
PINDA'S
Pinda's worden vaak als noten beschouwd maar zijn eigenlijk...
KIKKERERWTEN
Kikkererwten zijn enorm veelzijdig en heel populair. Je kan ze pureren tot...
WITTE BONEN
Witte bonen hebben een milde, niet erg uitgesproken smaak. De...
NOTEN & ZADEN
Noten bevatten een breed assortiment voedingsstoffen die helpen het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. De enkelvoudig of meervoudig onverzadigde vetzuren helpen het cholesterolgehalte in je bloed in balans te brengen.
AMANDELEN
Amandelen behoren tot de gezondste en meest veelzijdige noten. Ze zijn...
GEPELD HENNEPZAAD
Gepeld hennepzaad bevat veel eiwit, Omega 3- en Omega 6-vetzuren en...
LIJNZAAD
Lijnzaad is het meest bekende bindmiddel in de vegan keuken...
PISTACHES
Pistaches bevatten veel fosfor, een mineraal dat ook in ons lichaam...
WALNOTEN
Walnoten bevatten een hoog gehalte aan Omega-3 vetzuren die een...
CASHEWNOTEN
Cashewnoten bevatten veel magnesium, fosfor en ijzer...
HAZELNOTEN
Hazelnoten zijn rijk aan vitamine E dat helpt bij het voorkomen van hart...
PECANOTEN
Pecannoten bevatten veel zink en vitamine B1. Een handje pecannoten...
POMPOENPITTEN
Pompoenpitten vormen een lekkere, gezonde en goedkope aanvulling...
ZONNEBLOEM PITTEN
Zonnebloempitten zijn rijk aan vitamine E, B, B6 en B11. Daarnaast...
CHIAZAAD
Chiazaad bevat Omega 3-vetzuren, is erg voedzaam en geeft energie. Je...
KOKOS
Kokos en kokosproducten bevatten veel laurinezuur, een vetzuur met...
PINDA'S
Pinda's worden vaak als noten beschouwd maar zijn eigenlijk...
SESAMZAAD
Sesamzaad is rijk aan hoog- waardige vitaminen van het B...
VETTEN & OLIE
Plantaardige vetstoffen vormen een waardevol onderdeel van een gezonde levensstijl. Olijfolie staat met stip op nummer 1 maar is minder geschikt voor bereidingen op hoge temperatuur. Kies voor variatie en geniet van de smaak.
AVOCADO
Avocado bevat een hoog gehalte aan mono-onverzadigde vetten...
OLIJFOLIE
Olijfolie is een van de beste vetten om te gebruiken in de keuken...
KOKOSOLIE
Kokosolie is door zijn hoge rooktemperatuur heel geschikt voor...
SESAMOLIE
Sesamolie heeft een bevorderende werking op zenuw- en hersencellen...
NOTENOLIE
Notenolies zijn een goede bron van omega-3 vetzuren en vitamine E, en...
ZOETSTOFFEN
Zoetstoffen zijn producten die een zoete smaak bevatten. Ze bestaan in zowel natuurlijke als kunstmatige vorm.
Geraffineerde (biet)suiker en kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam vermijd je best volledig. Ongeraffineerde natuurlijke zoetmiddelen, zoals ahornsiroop, granenstropen en kokosbloesemsuiker zijn een betere keuze.
AGAVESIROOP
Agavesiroop is de nectar van de agave plant. Een natuurlijke zoetstof...
DADELSIROOP
Dadelsiroop wordt gemaakt door dadels te koken en het sap verder in...
RIETSUIKER
Rietsuiker wordt gewonnen uit het sap van de stengel van suikerriet. Omdat...
AHORNSIROOP
Ahornsiroop wordt gewonnen uit de houtsappen van de Esdoorn. Het...
GEDROOGD FRUIT
Gedroogd fruit wordt gemaakt door het vocht uit de vruchten te laten...
APPELDIKSAP
Diksap betekent letterlijk ingedikt sap.
KOKOSBLOESEMSUIKER
Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de nectar uit de bloesems van...
KRUIDEN & SPECERIJEN
Aan de kruiden herken je de keuken. Kruiden en specerijen voegen niet alleen veel smaak, aroma en kleur aan je gerechten toe, veel kruiden hebben ook een positieve invloed op onze gezondheid. Gebruik ze gul en experimenteer.
AL SPICE
All spice of piment zijn de gedroogde bessen van een aan de...
GEMBER
Gember kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Vers smaakt het...
KALA NAMAK
Kala Namak of Indian Black Salt is puur en ongeraffineerd zwart zout...
KOMIJN
Komijn bevat veel ijzer, magnesium, mangaan en calcium. Komijn...
MUSKAATNOOT
Muskaatnoot wordt gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten. Het...
RAS EL HANOUT
Ras el Hanout is een Arabische specerijenmengeling die vaak...
SALIE
Salie vormt samen met rozemarijn en tijm het klassieke kruidenbuiltje...
ZWARTE KOMIJN
Zwarte komijn zaad mag met recht een schat genoemd worden. Het...
CHILI
Chili bevordert de spijsvertering en heeft een desinfecterende werking...
GEROOKTE PAPRIKA
Gerookte paprika geeft een vlezige smaakdimensie aan stoofschotels...
KANEEL
Kaneel is de binnenbast van de takken van de kaneelboom. Deze boom...
KORIANDER
Koriander stimuleert de maagsappen en de spijsvertering, bevordert de...
OREGANO
Oregano is een van de weinige kruiden die gedroogd beter smaakt...
ROOKZOUT
Rookzout (of Deens zout) werd al door de Vikingen gebruikt. De...
TIJM
Tijm heeft een sterke typische smaak. Heel lekker, met mate gebruikt...
DRAGON
Dragon is een sterk afsmakend kruid en het kenmerk in bearnaisesaus...
HIMALAYA ZOUT
Himalaya kristalzout heeft maar liefst 84 natuurlijke mineralen en...
KARDEMOM
Kardemom werkt maagversterkend en spijsverteringsbevorderend en heeft...
KURKUMA
Kurkuma geeft met zijn mooie goudgele kleur extra dimensie aan je...
PEPER
Zwarte peper geeft een pittige smaak aan gerechten en is scherper en...
SAFFRAAN
Saffraan wordt gemaakt van de stempels van de crocus sativus. Voor...
ZEEZOUT
Het grootste verschil tussen ‘natuurlijk’ zeezout en tafelzout is de...
SMAAKMAKERS
In de plantaardige keuken zijn smaakmakers zo mogelijk nog meer van belang dan in de traditionele keuken. Vooral beginnende vegans missen de typische umami van gebakken vlees en kaas. Geen nood echter, er zijn alternatieven!
AROMAWATER
Bloesemwaters zoals rozenwater en sinaasappelbloesemwater worden...
GEDROOGDE UI
Gedroogde ui voegt een extra dimensie toe aan plantaardige kaas...
MISO
Miso pasta wordt gemaakt van gefermenteerde soyabonen en heeft...
PORCINI
Porcini of eekhoorntjesbrood heeft een verfijnde nootachtige smaak...
AZIJN
Er zijn veel soorten azijn. Hieronder de eigenschappen van de soorten die...
KAPPERTJES
Kappertjes zijn de bloemknoppen van een middelhoge struik die oa in het...
NORI
Nori is een gedroogd zeewier, te koop in vellen of in strooivorm...
SOJASAUS
Soyasaus is een gefermenteerde saus, gemaakt van de soyaboon...
EDELGIST
Edelgist bevat van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. De...
MARMITE
Marmite geeft een hartige smaak aan je gerechten...
OLIJVEN
Olijven zijn, naast kappertjes, mijn favoriete smaakmaker in...
TOMAAT
Tomaten bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, B2 , B6 en...
TOFU & CO
Gefermenteerde sojaproducten zijn bijzonder voedzaam en makkelijk verteerbaar. TVP is super lang houdbaar en seitan is de onbetwistbare eiwitkampioen. Tofu is een ideale smaakdrager en inzetbaar in zowel hartige als zoete gerechten.
Voeg deze eiwitrijke producten regelmatig toe aan je maaltijd.
SEITAN
Seitan is dé eiwitkampioen (30% meer dan rundvlees), het is rijk aan...
TVP (sojabrokken)
Textured Vegetable Proteïne (TVP), is een vleesvervanger samengesteld uit hoogwaardig plantaardig eiwit.
TEMPEH
Tempeh wordt gemaakt van gefermenteerde soyapasta. Het is...
TOFU
Tofu wordt gemaakt van gestremde soyamelk en is verkrijgbaar in zachte...
TOCH EITJES?
Hoewel eitjes hun plaats verloren hebben in onze vegan filosofie, willen we onze niet-vegan vrienden volgende info toch niet onthouden.
Je kan in heel de EU de herkomst van eieren, en bijhorende levensomstandigheden van de legkippen, nagaan aan de hand van de cijfercode op de eierschalen. Die code - van 0 tot 3 - wordt gevolgd door de kenletters van het land (BE, NL, FR, DE, ...).
Kies bewust, kies ethisch, kies voor kwaliteit.
CODE 0 BIO-EIEREN
Biologische eieren van kippen die overdag naar buiten mogen...
CODE 3 KOOIEIEREN
Kooieieren. Dit soort eieren worden niet langer verkocht in Belgische...
CODE 1 SCHARRELEIEREN
Scharreleieren, van kippen die in overdekte scharrelstallen worden...
VEGAN EI
Het veganistische ei, het bestaat...
CODE 2 SCHARRELEIEREN
Scharreleieren, van kippen die in overdekte scharrelstallen worden...
ONDERTUSSEN OP INSTAGRAM